Wat is de Samenwerking & Schaalvoordelen regeling?

Meer zekerheid rondom werk en inkomen zorgt voor structurele kosten. Denk aan de kosten van scholing, een pensioenvoorziening en een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Door samen te werken met andere zzp’ers, kun je deze investeringen het hoofd bieden. Samenwerking kan namelijk leiden tot schaalvoordelen én tot kostenbesparing.  Via deze website kunnen zzp’ers in de culturele en creatieve sector een financiële bijdrage aanvragen om de mogelijkheden van samenwerking met andere organisaties te verkennen. Wanneer die samenwerking concreet vorm heeft gekregen, is er een tweede financiële bijdrage beschikbaar.

Voorbeelden van vruchtbare samenwerkingsinitiatieven kunnen zijn:

  • Kunstenaars/makers die ac­ti­vi­tei­ten op el­kaar af te stem­men om een breder pu­bliek aan te ­trek­ken en een gro­te­re im­pact en reik­wijd­te te be­rei­ken op het kunst- en ste­de­lij­ke kli­maat.
  • Kunstenaars/makers die samen een atelier huren.
  • Kunstvakdocenten die gezamenlijk een kunsteducatieprogramma ontwikkelen (en verzorgen) voor het voortgezet onderwijs.

Nu aanvragen

Op grond van de spelregels kun je eenvoudig vaststellen of je als zzp’er voor een financiële bijdrage in aanmerking komt. Kort samengevat kun je een aanvraag doen als je als zzp’er wilt gaan samenwerken met een andere zzp’er binnen óf buiten de culturele en creatieve sector, met als doel het verlagen van jullie kosten. De aanvrager dient werkzaam te zijn binnen de culturele en creatieve sector.

Wat biedt Oog voor Impuls?

1. Verkenningsbijdrage

De Verkenningsbijdrage kan via de website worden aangevraagd en is bedoeld om de mogelijkheden van een samenwerking te onderzoeken. De Verkenningsbijdrage is maximaal € 5.000, – en wordt gebaseerd op een Samenwerkingsplan. De Verkenningsbijdrage dekt de kosten van bijvoorbeeld het inhuren van een adviseur of het organiseren van bijeenkomsten.

Extra informatie samenwerkingsplan: omschrijf in het samenwerkingsplan op welke manier de samenwerking vorm kan worden gegeven, om daarmee aantoonbaar schaalvoordelen te creëren en een verzakelijking van jullie plannen teweeg te brengen. Geef aan hoe je voornemens bent te onderzoeken wat de schaalvoordelen zijn en hoe deze te behalen. De kosten die je hiervoor maakt, alsook je eigen uren (tegen een maximaal bedrag van 50 euro excl. BTW) kan je bijvoorbeeld hiervoor opvoeren. Voor de onderbouwing van de kosten is een p x q verantwoording nog (dus prijs maal het aantal uren), per kostenpost.

2. Stimulansbijdrage

De Stimulansbijdrage kan per mail worden aangevraagd wanneer de samenwerking concreet en structureel vorm heeft gekregen en wanneer in de verkenningsfase is gebleken dat deze de gewenste schaalvoordelen oplevert. De Stimulansbijdrage is 0,5% van de gezamenlijke omzet van de samenwerkende zzp’ers met een maximum van € 2.500, -. De Stimulansbijdrage wordt uitgekeerd na 1 jaar samenwerking. De samenwerking moet zijn vastgelegd in een contract of een samenwerkingsovereenkomst.

Lees voordat je een aanvraag doet eerst zorgvuldig de spelregels. Zorg dat je pdf-versies bij de hand hebt van het Samenwerkingsplan en een KVK-uittreksel.

Contact

Voor de inhoudelijke beoordeling van de ingediende aanvragen wordt samengewerkt met kennis- en dienstencentrum CAOP. CAOP ondersteunt de aanvragende partij bij het aanscherpen van het samenwerkingsplan en levert financiële en administratieve expertise. Heb je een vraag over het indienen van een aanvraag, het samenwerkingsplan of wil je gewoon graag van gedachten wisselen over de samenwerking die je voor ogen hebt? Neem dan contact op met CAOP via +31 (0)6 572 111 70 (maandag t/m donderdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereikbaar).